Arto Kettunen, Galleria Katariina 13.2. – 3.3.2019

Arto Kettusella oli TM-Galleriassa syksyllä 2018 suuri yksityisnäyttely. Hän maalaa suurikokoisia sisäkuvia, sijoittaa niihin katsojille tuttuja esineitä ja asioita joista saa otteen. Henkilöitä hän käyttää samaan tapaan kuin esineitä. Hän ottaa henkilön sijoittaa sen kankaalle, ottaa toisen ja sijoittaa sen kankaalle ja jne. Hän tarkastelee teosta. Hän voi poistaa henkilön ja maalata toisen sen tilalle. Hän voi maalata henkilölle uudet vaatteet. Pikkuhiljaa hän rakentaa teosta saadakseen aikaan jännitteitä ja löytääkseen valmiin muodon. Tämä on oikeaa kuvan muokkausta.

Arto Kettunen ”Common People” 193x163cm 2018. Yksi teoksista ostettiin Valtion Taidekokoelmiin.

Digitaalisena aikakautena törmäämme muokattuihin kuviin kaikkialla. Otetaan palanen tuolta ja toinen tuolta, käytetään omia tai toisen ottamia kuvia ja muokataan niistä uusi. Erittäin pitkälle vietynä lopputulos on tämä ”Alkuperäisen valokuvan ottanut suomussalmelaismies ei tiennyt kuvan päätyneen mihinkään kilpailuun.” https://yle.fi/uutiset/3-10655017

Taidemaalarin ateljeessa tekemää kuvan muokkausta ei saisi edes verrata digitaalisen kuvan muokkaamiseen. Se on fyysistä työtä, materian muokkaamista kun katsoo Arton suurikokoisia töitä. Digitaalisesta puuttuu kokonaan materia ja tärpätin tuoksu, fyysinen väsymys(henkisen ohella).

Nyt tämä taidemaalari on tullut ulos ateljeestaan, ottanut maalit, pensselit ja maalaustelineen. Vastapainoksi yksinäiseen ateljee työskentelyyn Arto on tullut sinne missä liikkuu paljon ihmisiä, maalaamaan keskelle Helsinkiä. Mannerheimintie, Rautatieasema ja Kauppatori. Ristiriita ateljee työskentelyyn ja Helsingin keskustassa maalaamiseen on suuri. ”Sitä toivoo että maalaus onnistuu kun aloittaa maalaamisen ihmisten seuratessa” Arto kertoi. Ja hän on onnistunut. Käy itse katsomassa Galleria Katariinassa Studio 13.2. – 3.3.2019. Samaan aikaan Galleria Katariinassa on Arja ja Aarne Jämsän teoksia. http://helsingintaiteilijaseura.fi/galleria-katariina/

Munkkiniemen Taidelainaamossa on toistakymmentä Arto Kettusen maisemakuvaa.

Arto Kettunen ”Kaivokatu” 26x35cm öljyväri
Arto Kettunen. Galleria Katariina Studio 13.2. – 3.3.2019

Teos 2019 22.2. – 3.3.2019 Kaapelitehdas, Helsinki

Huomenna alkaa taas kuvanveistäjien ja taidegraafikoiden suuri yhteinen myyntinäyttely, Teosvälitys 2019 Kaapelitehtaalla Helsingissä. Auki lähes puolitoista viikkoa, aina 3.3. asti. Ilmainen tapahtuma.

Käy katsomassa läpileikkaus kuvanveistäjien ja graafikoiden töistä. Mukana myös Munkkiniemen Taidelainaamon taiteilijat, Pia Feinik ja Pälvi Hanni.

Teos2019 Kaapelitehdas
Pia Feinik ”Muistoja Mereltä” yksityiskohta
Pälvi Hanni Teos2019

Pälvi Hanni, Galleria Harmaja 8.2. – 3.3.2019, Oulu

Pälvi Hanni, Galleria Harmaja 8.2. – 3.3.2019, Oulu


Suomessa on paljon hyviä graafikoita. Useat graafikot valitsevat yhden teeman, yhden tekniikan, yhden muodon ja yhden koon.Pälvi Hanni ei valitse, siinä on hänen vahvuutensa. Hän yhdistelee teoksissaan eri grafiikan menetelmiä.

Metalligrafiikan hengittävä kevyt värikerros kohtaa värikylläisiä serigrafian puhtaita pintoja.  Hanni vedostaa itse painolaattansa alusta loppuun. Hänellä on pieniä tunnelmallisia teoksia joiden henki avautuu tarkasteltaessa lähemmin, esimerkiksi tämä ”Valon Juhlat II” (myynnissä Munkkiniemen Taidelainaamo ja Kehys )

Pälvi Hanni, Valon Juhlat II 4/50 15x15cm 2018 120e

Hänellä on pohdiskelevia keskikokoisia teoksia kuten tämä ”Kantavia Rakenteita”  (myynnissä Munkkiniemen Taidelainaamo ja Kehys )

Pälvi Hanni, Kantavia Rakenteita I 17/30 23x20cm 2016 280e

Mielenkiintoisimmat ja maalausellisimmat teokset hän tekee suurina. ”Majakka”  (myynnissä Munkkiniemen Taidelainaamo ja Kehys )

Pälvi Hanni, Majakka 8/20 100x84cm 2017 1200e

Tällaisia näyttäviä grafiikan lehtiä joissa väri peittää pinnan paksusti voisi luulla maalauksiksi. Täynnä yksityiskohtia ja elämää. Nämä kuvat ei kuitenkaan toimisi pieninä. Tästä tunnistaa hyvän graafikon. 

Hänellä on nyt näyttely Oulussa, Galleria Harmaja 8.2. – 3.3.2019 https://www.galleriaharmaja.fi/ ja 
Helsingissä Galleria Bronda 3.4. – 28.4.2019 http://www.bronda.fi/

Munkkiniemen Taidelainaamossa on toistakymmentä Pälvi Hannin teosta nähtävillä.

Henri Cartier-Bresson

Bukowskis Online-huutokaupassa on nyt myynnissä 19-27.1.2019 kuusi Henri Cartier-Bressonin (1908-2004) valokuvaa. Mukana on myös tämä kaunis kuva lyseon oppilaista Ranskassa.


HENRI CARTIER-BRESSON, hopeagelatiinivedos, taiteilijan leima ja Magnum Photos Incorporated leima a tergo. Lyseon oppilaita, Ranska, paperikoko 20 x 25 cm.

Ateneumissa oli 23.10.2015-31.1.2016 iso 300 kuvaa käsittävä Henri Cartier-Bressonin näyttely. Se teki minuun suuren vaikutuksen. Näyttelyn jälkeen opettelin käyttämään isäni perintö kameraa, Olympus OM2n. Kamera kaulassa kuljin ystäväni kanssa Helsingin katuja ja maisemia.

Henri Cartier-Bresson ikuisti historiallisia tapahtumia, hän näki koko 1900 luvun kameransa läpi. Hän oli toisen maailmansodan jälkeen kuvaamassa keskitysleiriltä vapautuvia vankeja. Hän oli kiinassa, kun Maon joukot marssivat Pekingiin. Mahatma Gandhin hän kuvasi vain tunteja ennen tämän salamurhaa. Hän kuvasi kaikki 1900 luvun suurimmat ja mielenkiintoisimmat ihmiset, aina Picassosta Marilyn Monroeen.

En löytänyt kamerallani suuria historiallisia tapahtumia mutta Helsinki näyttäytyi sinä päivänä erilaiselta. Kuvittelin olevani Henri Cartier-Bresson ja löytäväni jotain uutta tutuista maisemista.

Kauppatori 2017 jaro palmu
Kaupungintalon vessa 2017 jaro palmu

Nyt Bukowskilta saisi pienen osan valokuvauksen historiaa omalle seinälle. https://www.bukowskis.com/fi/lots/category/taide/city/helsinki/search/henri%20cartier%20bresson?utf8=%E2%9C%93